استانبول بزرگترین شهر ترکیه و مرکز فرهنگی و اقتصادی این کشور است. مراکز خرید متعدد و جشنوارههای جذابی که در این شهر برگزار میشود، باعث شده تا گردشگران زیادی از سراسر دنیا استانبول را برای سفر انتخاب کنند. همچنین موقعیت جغرافیایی و آب و هوای خوب این شهر زیبا از عوامل تاثیرگذار این موضوع بوده است.
موقعیت جغرافیایی استانبول
شهر استانبول در شمالغربی منطقه مرمر ترکیه قرار گرفته است. مساحت استانبول ۱٫۸۳۱ کیلومتر مربع است. بخش قدیمی استانبول روی هفتتپه ساخته شده که همگی در میان دیوار دفاعی شهر قرار داشتهاند. بلندترین نقطه استانبول تپه کاملیکا یا به ترکی چاملیچا تِپِسی است که حدود ۲۶۷ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. جمعیت این شهر طبق آمار سرشماری که در سال ۲۰۱۶ انجام شده، ۱۴۸۰۴۱۱۶ نفر بوده است.
مختصری از تاریخ شهر استانبول
قدمت این شهر به حدود سال 660 قبل از میلاد مسیح یعنی نزدیک به 2700 سال پیش برمیگردد. نام این شهر در طول زمان از بوزانتیون به قسطنطنیه و سپس به استانبول تغییر یافته است. این شهر، زمانی پایتخت شرقی امپراتوری روم و پایتخت امپراتوری عثمانی بوده است، اما از سال 1923 و از زمان تاسیس جمهوریت ترکیه تاکنون، پایتخت ترکیه، از استانبول به آنکارا تغییر یافت ولی این امر، مرکزیت این شهر (استانبول) به عنوان قطب فرهنگی، اقتصادی و تجاری ترکیه را تغییری نداد.
آب و هوای استانبول
با توجه به موقعیت جغرافیایی شهر استانبول، آب و هوای این ناحیه دارای تغییرات متعددی است. در این شهر شما میتوانید شاهد آبوهوای مدیترانهای، گرمسیری و آب و هوای اقیانوسی باشید. گرمترین ماه سال در این کشور ۲۴ درجه سانتیگراد و سردترین ماه هم فوریه بوده که میانگین دما در این ماه ۶ درجه سانتیگراد است. میزان بارندگی در شهر استانبول ۱۰۰ میلیمتر در ماه ژانویه اندازهگیری شده است.
اطلاعات کلی در استانبول
اختلاف ساعت استانبول نسبت به تهران: یک ساعت و نیم از تهران عقبتر است.
زبان رسمی: ترکی استانبولی
واحد پول: لیر ترکیه
نوع برق شهری: ۲۳۰ ولت/ ۵۰ هرتز
کد کشور: ۹۰+
شمارههای اضطراری: ۱۱۲
فرودگاههای بینالمللی: فرودگاه بینالمللی آتاترک، فرودگاه بینالمللی صبیحه گوکچن
بهترین زمان سفر به استانبول
تقریبا همه ماههای سال برای سفر به استانبول مناسب است، اما بهترین زمان برای رفتن به این شهردر ترکیه بهار و پاییر است. علاوه بر هوای دلچسب پاییز حراجها و جشنواره های زیادی هم در این دو فصل برگزار میشود که میتوانند سفر شما بهتر بنمایند.
امنیت در استانبول
به طور کلی استانبول شهر نسبتا امنی است و پلیس تقریبا در همهجای آن حضور دارد، اما باید نکات امنیتی را هم درنظر بگیرید. با توجه به اینکه در شهر استانبول دستگاههای ATM به راحتی پیدا میشوند شما حتیالامکان سعی کنید مقدار زیادی پول همراهتان نباشد. برخی محلههای استانبول مانند برخی خیابانهای منطقه سلطاناحمد، از ساعت ۱۰ شب به بعد خیلی خلوت میشوند و در صورتی که در این ساعات در این خیابانها پیاده هستید، با توجه به اینکه در این منطقه پلیس حضور دارد، اما سعی کنید فورا تاکسی سوار شوید و به محل اقامتتان بازگردید. تمام مراکز خرید و موزهها و دیگر مکان دیدنی برای توریستها هنگام ورود دارای دستگاه ایکسری هستند.
حملونقل در شهر استانبول
سیستم حملونقل در شهر استانبول شامل تاکسی، اتوبوس، ترامول و کشتی میشود. پیشنهاد ما این است که اگر قصد گشتوگذار توریستی دارید از مترو و تراموا استفاده کنید.
راهنمای استفاده از مترو در استانبول
خط جنوبی مترو یعنی M1 از فرودگاه آتاتورک تا آکسارای کشیده شده است. آکسارای ایستگاه تراموا دارد و میتوانید خیلی راحت به مناطق تفریحی توریستی و بافت قدیمی شهر برسید. خط شمالی مسیر کوتاهی است بین شیشانه و حاجیعثمان که برای سر زدن به میدان تقسیم و خیابان استقلال به کارتان میآید. تراموا هم وسیله خوبی برای سفرهای درون شهری است: از تراموای T1 میتوانید در ایستگاه متروی زیتون بورنو سوار شوید که تا کاباتاش میرود، سپس به ایستگاه فیندیکزاده میرسید که جمعهبازار استانبول در آن برپا میشود. ایستگاه لالهلی نزدیک مرکز خریدی به همین نام است و همینطور ایستگاه آکسارای و مرکز خرید آکسارای. از ایستگاه بیازیت میتوانید پیاده تا گرندبازار بروید و ایستگاه سلطاناحمد هم که نزدیک مسجد آبی، ایاصوفیه و آبانبار بازیلیکاست و در آخر هم کاباتاش که نزدیک اسکله است و با فانیکولار (قطار زیرزمینی) به تقسیم میرود. فاصله ایستگاههای ترموا حدود ۳-۴ دقیقه پیادهروی است.
راهنمای استفاده از کشتی در استانبول
دیگر وسیله نقلیه در این شهر کشتی است، مسافران میتوانند از کشتیهای استانبولی برای رفتن با استفاده از آن از بخشهای اروپایی به بخشهای آسیایی این شهر بروند. برای سفر با کشتی باید از اسکلهها بلیت تهیه کنید. مسیر حرکت این قایقها از اسکله کاباتاش در بخش اروپایی و اسکلههای «کادیکوی»، «بوستانچی»، «مالتپه» و «کارتال» در بخش آسیایی حرکت میکنند و مسافران را به جزایر پرنس میبرند که معروفترین و بزرگترین آنها، بیوکآداست که آخرین ایستگاه کشتی است.
راهکارهایی برای صرفهجویی در هزینهها در استانبول!
برای اینکه بتوانیم در سفرهایمان به خصوص شهرهایی که توریستی هستند، هزینههایمان را کم کنیم نیاز است تا اطلاعاتریزی را داشته باشیم. بههمین منظور ما در این قسمت از راهنمای سفر به استانبول سعی داریم تا چند مورد از آنها به شما بگوییم.
استانبول کارت
یکی از خدمات فوقالعاده گردشگری در شهر استانبول ارائه استانبول کارت به مسافران این شهر است. افراد با داشتن این کارت میتوانند از مجموعه از خدمات و سرویسهای متنوع در قالب یک کارت کوچک استفاده کنند. از جمله امکاناتی که این کارت در اختیار مسافران میگذارد.
شامل:
همانطور که میبینید با خرید یک استانبولکارت میتوانید در هزینههای کاهش چشمگیری را به وجود آورید. نحوه استفاده از این کارت به این صورت که پس از پایان فرآیند خرید در وبسایت، یک ایمیل به خریدار ارسال میشود که در آن لینک و کد جهت فعالسازی کارت قرار گرفته است.
استفاده از تورهای دوچرخهسواری
یکی از بهترین روشها برای گشتوگذار در خیابانهای قدیمی شهر و سر زدن به جاذبههای مختلف، استفاده از دوچرخه است. شما هم میتوانید از تورهای دوچرخهسواری (که شامل مسیرهای گردشگری در شهر استانبول + ناهار + راهنما) است، استفاده کنید و هم میتوانید دوچرخه را اجاره کنید و خودتان در شهر به گشتوگذار بپردازید قطعا هزینه خیلی کمتری باید بابت دوچرخه به نسبت مترو و تاکسی میپردازید.
مراکز خرید ارزانقیمت در استانبول
برای خرید، سعی کنید به فروشگاههای اوت لت مراجعه کنید. شاید برایتان سوال پیش بیاید که اوتلت کجا چیست؟ اوت لت (Outlet) حراجیهایی هستند که شما میتوانید اجناس موردنیازتان را در پایینترین رنج قیمت خریداری کنید.
مراکز خرید در استانبول ترکیه
جواهیر (Cevahir)
مرکز خرید جواهیر در شهر استانبول ششمین مرکز خرید بزرگ دنیا است که بیش از صد برند مشهور در آن شعبه دارند. اگر اهل برندهای معروف هستید این فروشگاه گزینه مناسبی برایتان است. از جمله برندهایی که در این فروشگاه شعبه دارند نظیر بنتون، آدیداس، اسپریت، کانورس، دبنهامز، لیوایز، زارا، مانگو و ماسیمودوتی در جواهیر شعبه دارند. البته برندهایی مثل دیور، بربری و دیاندجی هستند.
مرکز خرید آکمرکز
آکمرکز مرکز خریدی در محله اتیلر استانبول است که انواع مغازههای لباس زنانه، مردانه و بچهگانه، منسوجات، لوازم دفتری، اسباب بازی، وسایل ورزشی، محصولات آرایشی و بهداشتی و لوازم الکترونیکی را در خود دارد.
کانیون (CANYON)
از دیگر فروشگاههای مشهور و فوقالعاده استانبول کانیون است. کمی قیمتها در این فروشگاه بالاست؛ ولی هر چیزی که شما فکر کنید میتوانید در این فروشگاه پیدا کنید. اگر شما در فصل حراج به کانیون بروید یقینا بهترین اجناس با بهترین قیمت را پیدا میکنید.
مرکز خرید ایستینیه پارک
مرکز خرید ایستینیه یکی از مراکز خرید لوکس و گرانقیمت استانبول است. علاوه بر بوتیکهای جورواجور که دارای تنوع برندی بالایی هستند، شما میتوانید از رستورانهای متنوعی که در این مرکز خرید وجود دارد هم استفاده کنید و غذاهای ترکی، فرانسوی و ایتالیایی هم نیز میل کنید. در انتهای این مرکز خرید، بازاری هست که نباید آن را از دست داد؛ بازاری ساخته شده به سبک و سیاق سنتی ولی بسیار تمیز، لوکس و شیک که در آن پنیر و نان و سبزیجات و گوشت و... میفروشند. یادتان باشد که نزدیک این مرکز خرید، ایستگاه مترو وجود ندارد و برای رسیدن به آن، باید سوار وسایل نقلیه دیگر شوید.
فروم استانبول
برای خریدهای مقرون به صرفه فروشگاه فروم را میتوانید انتخاب کنید. اکثر در این فروشگاه با اجناس تخفیف خورده مواجه می شوید. ساعت کار فروم استانبول از ۱۰ صبح تا ۱۰ شب است.
اولیویوم
میشود گفت اولیویوم یک حراجی بزرگ در استانبول است؛ اجناسی که کمکم دارند از گردانه مد خارج میشوند با قیمتی بسیار مناسب در این مرکز خرید به فروش میرسند. اینجا میتوانید پوشاک فصل گذشته بهترین برندهای جهانی را با تخفیفهای عالی بخرید. البته اولیوم یک مرکز خرید مدرن و بزرگ است و در محله زیتونبورنو قرار گرفته و ۱۱۸مغازه، ۶ سالن سینما، یک سالن تئاتر، یک سالن بولینگ بزرگ و چندین رستوران و کافه خوب دارد.
چهارشنبه بازار فاتح
چهارشنبه بازار فاتح استانبول، در نزدیکی ایستگاه تراموای فاتح قرار دارد. بزرگترین بازار سنتی استانبول با 2 تا 3 هزار تا فروشنده، بساطی و دستفروش که توی بخش آسیایی شهر واقع شده و در ۷ خیابان اصلی و ۱۷ خیابان فرعی منطقه، از صبح زود تا ۹ شب برپاست. شما در این محل میتوانید مایحتاج خود را بهراحتی تهیه و با قیمتهای بسیار مناسب پیدا کنید.
شنبه بازار بشیکتاش
شنبه بازار بشیکتاش، درست کنار ایستگاه متروی بشیکتاش، محلی برای فروش کارهای دستی هنرمندان ترک است؛ در این بازار از بدلیجات رنگارنگ تا روتختیهای کار شده را میتوانید با بهترین قیمتها پیدا کنید.
بازار ادویه
بازار ادویه استانبول، سرزمین عطر و بو که به بازار مصریها هم معروف است چون مصریها ادویههایشان را اینجا میفروختند.
جاذبههای مهم گردشگری در استانبول
آب انبار قصر سلطنتی (Basilica Cistern)
در استانبول داستانهای زیادی در زیر زمین رخ میدهند! تعجبی ندارد که در این شهر با این همه تاریخ جاذبه بخصوصی دیده شود که در زیر سطح شهر قرار دارد. باسیلیکا سیسترن آب انباری است که در زیرزمین قرار گرفته است. با پایین رفتن از ۵۲ پله به سازهای وسیع میرسید که ۹۸۰۰ متر مربع مساحت ۳۳۶ ستون دارد. این مخزن قابلیت این را دارد که تا ۱۰۰ هزار تن آب را در خود نگه دارد.
پل بسفر (Bosphorus Bridge)
یکی از سه پلی که روی تنگه بسفر مشاهده میشوند، پل بسفر است که اروپا و آسیا را به هم متصل میکند. البته اخیرا این پل به شهیدان ۱۵ جولای تغییر نام داده است. همانطور که از یک پل در کشورهای بزرگ دنیا انتظار دارد، پل بفسر نیز بسیار شگفتانگیز است و در رده 25 پل معلق بزرگ دنیا محسوب قرار دارد.
کاخ توپکاپی (Topkapi Palace)
کاخ با عظمت توپکاپی به خاطر سلطان مهمت ساخته شد و یکی از بهترین نمونههای معماری عثمانی است که طراحی باشکوه آن دیوارها و سقف را تزئین کرده است. این کاخ که ثبت جهانی یونسکو نیز شده است، به طور مداوم در حال انطباق با سلیقههای مختلف سلطانهای سلطنتی بود و به همین دلیل آن را یک جاذبه منحصر به فرد تاریخی میدانند.
مسجد آبی (Blue Mosque)
مسجد سلطان احمد که به خاطر کاشیهای دیواری آبیاش به مسجد آبی شناخته میشود، جای بسیار خوبی برای عبادت است. این مسجد به دلیل معماری بسیار حیرتبرانگیزش که اِلمانهای اسلامی و بیزانسی را یکجا دارد، به عنوان یکی از جاذبههای استانبول شناخته میشود. مسجد آبی تنها مسجدی در استانبول است که شش مناره دارد.
ایاصوفیه (Hagia Sophia)
ایاصوفیه سال ۵۳۷ میلادی به عنوان یک کلیسای بیزانس ساخته شد که در نوع خودش یکی از بزرگترین کلیساهای جهان است و در سال ۱۴۵۳ این بنا تبدیل به مسجدی برای مسلمانان شد. امروزه ایاصوفیه هنوز هم جزو مکانهایی است که با دیدن عظمت، معماری و فرهنگی که برایتان به نمایش میگذارد، مبهوت آن میشوید.
برج گالاتا (Galata Tower)
برج گالاتا مثل یک افسانه با کلاهی مخروطی به آسمان استانبول نفوذ میکند. این برج که ارزش تاریخی دارد یکی از جاذبههای استانبول محسوب میشود. در بالای گالاتا یک پانورامای بینظیر از شهر منتظر شما است، همچنین یک کافه رستوران نیز برای آسودگی شما در اینجا وجود دارد.
ویالند (Vialand)
شما به راحتی میتوانید یک روز کامل را در ویالند بگذرانید. این مورد از جاذبههای کودکان در استانبول یک شهربازی بسیار خوب است که همهچیز مثل چرخ و فلک، تونل های ماجراجویانه و... را در آن میتوانید ببینید. پیشنهاد میشود که علاوه بر این بازیها از سالن نمایش، فروشگاههای سوغاتی و رستورانها نیز بازدید کنید.
دلفیناریوم استانبول (Istanbul Dolphinarium)
این مورد از جاذبههای کودکان در استانبول یکی از بهترین پارکهای تفریحی استانبول است که در ایوپ قرار گرفته است. دلفیناریوم استانبول بزرگترین دلفیناریوم را در اروپا دارد.
مسجد سلیمانیه (Suleymaniye Mosque)
این مسجد را معمار بزرگ عثمانی خواجه معمار سنان آغا به دستور پادشاه عثمانی سلطان سلیمان اول طرح کرد. ارتفاع گنبد این مسجد ۵۳ متر و قطر گنبد ۲۷٫۵ متره. بنا به سنت عثمانی این مسجد چهار منار (گل دسته) دارد که نشانه مسجدهایی است که به امر شاهان ساخته میشد. سبک معماری آن، مانند دیگر کارهای سنان و معماران عثمانی ترکیبی از سبک معماری بیزانسی و اسلامی است. برپایه رسم اون دوره این مسجد دارای ساختمانهای جنبی مانند مدرسه و حمام و کتابخانه و کاروانسرا و بیمارستان و آشپزخانه عمومی نیز بوده. اینگونه ساختمانهای جنبی رو «کلیه مسجد» (به ترکی عثمانی «جامی کولیه سی») مینامیدند.
قلعه دختر (Maiden’s Tower)
برج دختر که به ترکی استانبولی Kız Kulesi و در یونان باستان و قرون وسطی بیزانس به عنوان برج Leander شناخته شده در جزیره کوچکی واقع در تنگه بوسفر Bosphorus b واقع شده است.
فستیوال های شهر استانبول
جشنواره گل لاله: شهر استانبول از مراکز پرورش گل لاله است و ماه اردیبهشت جشنواره از گلهای لاله در پارک اِمیر استانبول برگزار میشود.
فستیوال هیدیرِلِس: در این فستیوال که اواخر ماه می برگزار مردم ترکیه فصل بهار را جشن میگیرند.
فستیوال جاز استانبول: این فستیوال هر سال در اوایل ژوئیه برگزار میشود، برنامههای این جشنواره شامل اجرای موسیقی جاز، فولکور، بلوز و انوازه دیگر موسیقیهای محبوب و مشهور به همراه موزیسینهای پرطرفدار دنیاست.
جشنواره خرید استانبول: از آنجایی که عده بسیاری از افراد برای خرید به این شهر سفر میکنند جشنوارهای به نام خرید در آن برگزار میشود که از ۷ تا ۲۹ ژوئن برگزار میشود.
فستیوال مولانا و درویشهای چرخان: مشهورترین جشنواره استانبول بزرگداشت حضرت مولانا شاعر پرآوازه ایرانی است که هر سال بین ۱۰ تا ۱۷ دسامبر برگزار میشود. البته قونیه 8 ساعت با استانبول فاصله دارد، اما طی کردن این فاصله به دیدن همچین فستیوالی میارزد.
جشنواره دوسالانه استانبول: بنیاد فرهنگ و هنر استانبول، از سال ۱۹۸۷ تا امروز، هر دو سال یکبار، جشنوارهای از هنر مدرن را در پایتخت فرهنگی اروپا برگزار میکند. هدف دوسالانه استانبول، ساخت فضایی مناسب برای هنرمندانی با فرهنگهای مختلف است تا با مخاطبان آثار خود دیدار کنند. این جشنواره از اواسط سپتامبر شروع میشود و تا اواسط نوامبر ادامه دارد.
بایدها و نبایدهای ترکیهای
از آنجایی که ترکیه کشوری مسلمان به شمار میرود به همین دلیل زمان بازدید از مراکز مذهبی باید پوشش مناسب داشته باشید.
هرگز در مکان های عمومی سیگار نکشید.
در شهرهای توریستی ترکیه نظیر استانبول، آنکارا و سایر شهرها سرویسها بهداشتی مجهز عمومی تعبیه شده است. بهجز آن در مساجد و مراکز خرید نیز این امکان برای استفاده از سرویس بهداشتی فراهم شده است.
در سراسر ترکیه دستگاههای ATM وجود دارد، بنابراین نیازی نیست پول نقد زیادی همراهتان داشته باشید.
هرگز در مکانهای عمومی بلند صحبت نکنید.
به اشتراک گذاری